Niva Nytt - Januari 2019

Bäste kund,

Det nya året har vi på Niva Ekonomi välkomnat med öppna armar- vi är redo att se vad år 2019 har att erbjuda!

Vi ser fram emot att göra detta år så bra som det bara går tillsammans med Er. Att utvecklas och få våra kunder att växa är något vi brinner för.

För övrigt:

Januari månad är inte bara första månaden på året utan också en av de månader då många av våra kollegor fyller år. Vi vill ännu en gång gratulera våra fantastiska kollegor, Camilla, Åsa, Kamilla och Bulduk.

Mycket har hänt här på Niva kontoret och vi har nu fått ännu större lokal och kan från och med nu erbjuda kontorsrum/ mötesrum för uthyrning. Om ni är intresserade av att hyra ett kontorsrum eller kanske ett mötesrum för en dag så mejla camilla@nivaekonomi.se

För er som kanske har missat detta så har vi investerat i ett kontor inne på Söder på Blekingegatan, där ska vi kunna möta upp våra stadskunder. Alla Niva kunder får såklart hyra även detta kontor om så skulle behövas.

Nytt år betyder också en hel del arkivering av ert redovisningsmaterial. Självklart erbjuder vi långtidsarkivering åt er. Priset är från 4500 kr/ år beroende på mängden såklart.Ni som inte vill att vi arkiverar materialet åt er, behöver hämta sitt material snarast. Vi är tvungen att debitera er för detta om ni inte hämtar materialet innan den 28 februari.

Mejla gärna till malin@nivaekonomi.se i förväg, så ställer vi fram allt tills Ni kommer hit.

Månadens Kom ihåg

Enligt bokföringslagen ska allt redovisningsmaterial i fysisk form sparas i 7 år. Det innebär att ni nu kan slänga all bokföring för 2011 om så önskas.

Bank-ID

Har du inget bank-id så rekommenderar vi dig starkt att skaffa det. Inte minst för att Skatteverket äntligen gjort det möjligt för oss att deklarera din privata inkomstdeklaration via fil och då behöver du ha ett bank-id för underskrift och godkännande.

Digital Brevlåda Kivra

Har du inte skaffat digital brevlåda? - Då är det något som vi verkligen rekommenderar att du gör. B la kommer er deklaration komma dit mycket tidigare och du får post såsom fakturor, deklarationen och lönespecifikationer från företag & myndigheter du har en relation till. Det är både säkrare än e-post & brev. Du har alltid tillgång till dina viktiga dokument. Man kan betala fakturor, signera avtal & fler smarta funktioner. Inte nog med det, Kivra är gratis och dessutom bra för miljön. Så vad väntar ni på, skaffa Kivra !

Datum att hålla reda på:

* 28 februari är sista dagen för att skaffa digital brevlåda - för er som vill få sin deklaration digitalt i år

 * 4 mars du ska ha skickat in fastighetsdeklarationen.

Tips till dig

* Har du varit kund hos Niva mer än 6 månader och vill ha ett fastprisförslag på din redovisningstjänst?  Mejla Camilla Niva så tar hon fram ett förslag till dig.

*Nya VAB regler från och med årsskiftet. Nu blir det enklare för den som är hemma med sjukt barn. Kravet på att anmäla VAB första dagen slopas. Samtidigt skärper Försäkringskassan kontrollerna. Läs mer kring detta via länken,

https://www.nsd.se/nyheter/nya-vab-regler-anmalan-slopas-nm4983278.aspx

*Från och med 1 januari 2019 ersätts radio- och tv - avgiften av en särskild public service-avgift som tas ut via skattsedeln. Mer information kring detta hittar du via denna länk,

https://www.radiotjanst.se/sv/Avgiften/

* Arbetsförmedlingen har en arbetsgivarpodd där de tar upp olika punkter som är väldigt bra för dig som driver eget företag.  Det är allt ifrån hur man lyckas med annonsen, hur man hittar medarbetare på en rekryteringsträff eller som nu kom det ut en nytt podd avsnitt som handlar om hur man lyckas med sälj. Gå in på länken för att se vad mer för spännande och lärorika avsnitt det finns.

https://afarbetsgivarpodd.podbean.com/

* Ny säsong av podcasten Skatteskolan. Skatteskolan är podcasten som lär dig det mesta du behöver veta om skatt, moms och avgifter för att starta och driva företag. Det första avsnittet handlar om att göra något för första gången som företagare – till exempel ta in kapital, handla med utlandet och deklarera företaget. Nytt avsnitt släpps varje onsdag, gå in på länken och titta vettja!

https://www.verksamt.se/om-verksamt/podcast

*Ni som driver en ekonomisk förening, bostadsrättsförening, kooperativ hyresrättsförening, bostadsförening eller sambruksförening ska registrera en ordförande hos Bolagsverket nästa gång ni anmäler en styrelseändring eller senast den 31 december 2019. Det är ett krav enligt den nya lagen om ekonomiska föreningar.

*Höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt:

Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs. För de som vid beskattningsårets ingång inte fyllt 65 år blir brytpunkten
504 400kr (42 000 kr per månad) under 2019 istället för 487 600kr (40 600 kronor per månad) som det var 2018.

*Lämna arbetsgivardeklaration på individnivå:
 Från och med januari 2019 gäller nya regler för dig som ska lämna arbetsgivardeklaration. De nya reglerna innebär att du ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje betalningsmottagare varje månad. Första gången du ska redovisa på det nya sättet är i februari 2019, alltså när du redovisar ersättningar som du har betalt ut i januari. Du ska då redovisa i den nya tjänsten Arbetsgivardeklaration.

Visste du att...

* Vi anger ditt företag som en referenskund - det innebär att vi skriver på vår hemsida att ni är kunder hos oss. Bra tillfälle även för ditt företag att synas, länkningar är alltid bra för er marknadsföring. Mejla logotyp och skriv gärna några rader om vårt samarbete så lägger vi upp det.

* Vi finns på Instagram, in och följ oss på @nivaekonomi!

* Våra ledord är Engagemang, Förtroende och Kompetens! Det är viktigt att ni känner att dessa ledord verkligen representerar oss på Niva.

* Vi jobbar varje dag för att göra Er rika!

 

 

 

Dela på...