Niva Nytt - Juni 2019

Bäste kund,

Vårens höga puls och energi börjar nu trappas ned lite och alla börjar göra sig redo för att få njuta av våra efterlängtade semesterdagar.

Vi har nyligen kommit hem från den årliga vårkonferensen som i år var destinatioen Edinburgh i Skottland. Landskapet, miljön och naturen i detta vackra land är verkligen värt att besöka – om man inte redan gjort det.

Precis som de tidigare åren var träning och hälsa i fokus på konferens schemat och vi hade med vår personliga tränare Keivan och kost experten Lina. Förutom hård träning bjöds det både på cykeltur och ridning med utsikt över de skotska högländerna som var magisk.

Vi utmanade också oss själva på hotellets höghöjdsbana - team building, och utforskade staden Edinburgh. Självklart kryddade vi till resan med enormt mycket skratt och glädje.

Och självklart hade vi minst ett 6 timmars konferensprogram som vi följde slaviskt. Det är ju förutsättningen för att få konferensen godkänd och avdragsgill.

Vi alla som var med på resan är nog överens om att detta var precis vad vi behövde efter den intensiva våren med mycket sjukdomar och hög puls. Nu är vi tillbaka på kontoret här på Markörgatan och allt vårt fokus ligger på att tömma våra inkorgar och göra oss reda inför sommaren och allt vad den har att erbjuda.

Vad har ni för semesterplaner? Vi på Niva Ekonomi önskar er alla en trevlig sommar!

För övrigt...

I juli månad kommer er Niva faktura att dyka upp på annan tid på grund av semestertider. Kolla extra noga på förfallodatumet på fakturan.

Sommaren börjar närma sig, kom ihåg att planera in er semester i god tid så ni får njuta av en härlig ledighet.

Månadens Kom ihåg...

Från och med 18 juni går vi över till sommartider här på kontoret, vilket innebär att vi kommer ha öppet mellan 09.00 och 15.00, lunchstängt mellan 12.00 - 13.00.

Tips till dig...

* Har du varit kund hos Niva mer än 6 månader och vill ha ett fastprisförslag på din redovisningstjänst?  Mejla Camilla Niva så tar hon fram ett förslag till dig.

* Från och med 1 juli 2019 kommer Skatteverket att börja tillämpa ställningstagandet ”uthyrning av vårdpersonal, mervärdeskatt”. Vilket kommer innebära att den som hyr ut vårdpersonal ska ta ut moms på sin tjänst till uppdragsgivaren. Det betyder att säljaren ska redovisa och betala moms på uthyrning av vårdpersonal oavsett vem som är köpare av tjänsten. Vill du läsa mer om detta?

https://www.skatteverket.se/omoss/press/nyheter/2019/nyheter/momspauthyrningavpersonalinomvardenfranden1juli.5.8bcb26d16a5646a14878ae.htm

* Från och med 1 juli 2019 kommer rutavdraget för personer mellan 18 - 64 år höjas från 25 000 kronor per år till högst 50 000 kronor per år. Vill du läsa mer om detta?

https://www.skatteverket.se/omoss/press/nyheter/2019/nyheter/hojtrutavdragforpersonerunder65ar.5.8bcb26d16a5646a148748d.html

*Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Portugal. Länderna har undertecknat ett protokoll om ändring i skatteavtalet mellan sig, som kommer göra att det inte längre är möjligt att flytta till Portugal för att ta ut pension från tidigare privat anställning skattefritt.

https://www.srfkonsult.se/newswire/andring-i-skatteavtalet-mellan-sverige-och-portugal/

*Från och med 1 augusti 2019 behöver du som arbetsgivare bara betala ålderspensionsavgift för dina anställda som fyllt 15 år men ännu inte 18 år. Man får maximalt betala varje ungdom 25 000 kronor brutto i månaden. Skulle lönerna vara högre betalar du full arbetsgivaravgift och allmän löneuppgift på totalt 31,42 procent. Mer om detta kan du läsa på denna sida…

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/arbetsgivaravgifterochskatteavdrag/arbetsgivaravgifter.4.233f91f71260075abe8800020817.html#sanktasocialaavgifterungdomar1518

*Är du en av de som hyr ut sitt hus eller lägenhet under sommaren? Tjänar man mindre än 40 000 kronor på tillfällig uthyrning behöver man inte betala någon skatt på inkomsten. Inkomster över fribeloppet beskattas med 30 procent. Vill du läsa mer om detta?

https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/2019/2019/hyrutskattefrittupptill40000kronor.5.8bcb26d16a5646a148a24b.html

*Den 1 juli återinförs skattereduktion för gåvor som skänks till ideell verksamhet. För att avdraget ska kunna utnyttjas ska minst 2 000 kronor ha skänkts under året. Gåvomottagarna ska vara godkända av Skatteverket. Detta innebär att om man har fyllt 18 år och skänkt minst 2000 kronor under året som får man dra av 25 procent av det skänkta beloppet. Läs mer om detta…

https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/2019/2019/skattereduktionforgavortillvalgorenhet.5.8bcb26d16a5646a148fc37.html

Visste du att...

* Vi anger ditt företag som en referenskund - det innebär att vi skriver på vår hemsida att ni är kunder hos oss. Bra tillfälle även för ditt företag att synas, länkningar är alltid bra för er marknadsföring. Mejla logotyp och skriv gärna några rader om vårt samarbete så lägger vi upp det.

* Vi finns på Instagram, in och följ oss på @nivaekonomi!

* Våra ledord är Engagemang, Förtroende och Kompetens! Det är viktigt att ni känner att dessa ledord verkligen representerar oss på Niva.

 

Dela på...