Niva Nytt - November 2016

NIVA - NYTT

* Ännu en månad flög förbi och vi närmar oss julen med stormsteg - som vi har längtat! Vi har redan pyntat kontoret med stjärnor, gran och njuter av julmusik i högtalarna.

* Under november arbetade vår fina Madeleine sin sista månad hos oss, innan det är dags för henne att ta sig an en ny och mycket efterlängtad utmaning i form av en bebis. Madeleine kommer att var saknad både som kollega och konsult här på Niva. Nu ser vi fram emot att snart träffa Maddes lilla Nivian.

* Våra praktikanter Linn och Ronnie har nu varit här i dryga 10 veckor. De har tillfört en massa härlig energi och varit enormt hjälpsamma och ambitiösa. Tack för allt ni bidragit med och vi hoppas att våra vägar korsas igen. Lycka till i framtiden till er båda.

* Tomten har varit hos oss och lämnat julklappar under vår fina gran. Kom gärna in på glögg och hämta en tidig julklapp.

Månadens - Kom ihåg!

* Alla ni som har årsbokslut den 31 december 2016 bör tänka på följande: Lagerinventering per 31/12  (om varulager finns) Kassainventering per 31/12 ( om kassa finns) Beställa engagemangsbesked från bank per 31/12-2016 (gäller AB)

* Påminnelse inför jul

Julgåvor till anställda: Julgåvor till anställda är skattefria om värdet inte överstiger 450 kronor inkl. moms. I gåvans värde räknas inte kostnad för frakt in. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan. Kontanter i julgåva är inte skattefria, det gäller även check eller postväxel. Presentkort som inte kan ersättas med pengar kan däremot vara skattefria. Läs mer på skatteverkets hemsida, presentkort i gåva till anställd. Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla om det inte gäller enklare reklamgåvor av lågt värde.

Julbord för anställda: Julmåltider för anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest. Ditt företag får avdrag för kostnad för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kronor exklusive moms per person. För kringkostnader, till exempel musikunderhållning, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag, med nämnda belopp, medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen.

Julbord för kunder Avdrag medges endast om det sker i anslutning till en affärsförhandling. Avdrag medges med 90 kronor exklusive moms per person som för extern representation.

Skattetips!

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som du utför åt dig själv eller som någon närstående utför åt dig. Du får heller inte rot- eller rutavdrag för arbete som din enskilda firma utför i din bostad eller som du köper av ett bolag om du eller en närstående utför arbetet. Som enskild näringsidkare kan du inte fakturera dig själv. Vem som är närstående till dig kan ni titta på denna bild på Skatteverket http://www.skatteverket.se/privat/fastigheter ochbostad/rotochrutarbete/villkorforattfarotavdrag/utforarenfarintevaranarstaende.4.353fa3f313ec5f91b957a.html

Följande personer räknas som närstående till dig:

• din make, maka

• dina föräldrar

• dina mor- och farföräldrar

• dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn samt deras makar oc

• dina syskon och deras makar samt dina syskons barn, barnbarn och barnbarnsbarn och så vidare.

Sambos likställs med makar om de tidigare varit gifta med varandra eller har eller har haft gemensamma barn. Styvbarn och fosterbarn räknas som barn.

Du får inte rot- eller rutavdrag för arbete som din enskilda firma utför Du kan inte anlita din enskilda firma för att utföra arbete i din egen bostad. Det gäller även om du har en anställd som skulle utföra arbetet eftersom kraven för att få rot- eller rutavdrag är att köparen har betalat utföraren för utfört arbete.

* Missa inte det lönebaserade utrymmet för 2016. Vi håller just nu på att titta igenom alla utdelningsutrymmen i fåmansbolag. Har du inte fått någon information så säg till din konsult här på Niva.

* Förslaget om nya 3/12 regler som regeringen fått är enbart på förslag än så länge. Vi återkommer i detalj när beslut tagits. Detta är inte aktuellt för 2017 i alla fall.

Visste du att

- Vi anger ditt företag som en referenskund - det innebär att vi skriver på vår hemsida att ni är kunder hos oss. Bra tillfälle även för ditt företag  att synas, länkningar är alltid bra för er marknadsföring. Maila logotyp, så lägger vi upp den. Vill du också skriva några rader om vårt samarbete så uppskattas även det.

- Vi finns på Instagram, in och följ!

-Våra ledord är Engagemang, Förtroende och Kompetens! Det är viktigt att ni känner att dessa ledord verkligen representerar oss på Niva. Ni är de vi jobbar för varje dag.

-Vi jobbar varje dag för att göra er rika!

Dela på...