September 2015

NIVA NYTT - Nu har sommaren passerat och den vackra hösten är här!Vi vill passa på att berätta att Niva Ekonomi nu bedriver en del välgörenhet, bland annat stöttar vi filmprojektet "Kluven dröm", en film som produceras av skådespelaren David Nzinga från Jordbro. Filmen handlar om en ung kille i förorten som är lovande inom friidrott. Man får följa hans resa, både mot guld och egen identitet.

Vi har även varit med och sponsrat så att Birger Jensen-cup kunde genomföras i Jordbro den 2 juli i år.

Detta är ett led i Nivas  mål och vision att ge tillbaka till samhället.

Tack även till alla kunder och Nivas leverantörer  för att ni gör det möjligt att få ge tillbaka till samhället. Ni är alla med och bidrar!

Vi har rekryterat två nya konsulter under våren och sommaren: Anne Johansson, redovisningskonsult,  började hos oss i juni. Anne bor med sin familj i Ösmo, och hon har lång erfarenhet inom redovisningsbranschen. Jenny Öberg, redovisningskonsult, började i september. Jenny bor i Tyresö med man och barn, och har tidigare lång erfarenhet av redovisning inom byggbranschen.

Månadens "Nivian" I september utsågs Camilla Fagerberg till månadens Nivian: Vi valde en kollega som vi lärt känna bättre för varje dag som går. Hon är väldigt lugn och metodisk, och samtidigt  temperamentsfull och sprallig. Många skratt har det blivit. Vi  tycker Camilla kommit in jättebra i vårt Niva-gäng och är glada att få lärt känna dig. Hoppas att du känner likadant med oss andra Nivianer :)

Månadens Kom ihåg!

Att vara ny på jobbet kan vara förvirrande, men en bra introduktion hjälper. Prevent har en kostnadsfri guide som hjälper dig att planera, genomföra och följa upp introduktionen av nyanställda.

Som arbetsgivare har du mycket att vinna på att den som är ny får en bra introduktion på jobbet. Det är en klok investering som betalar sig. Det är dessutom en viktig arbetsmiljöfråga.

Dessutom är du som arbetsgivare skyldig att introducerar nyanställda, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1). Särskilt viktigt är det att introducera unga, som inte har tidigare arbetslivserfarenhet.

Introduktionen ska: - Ge en uppfattning om arbetstagarens egna arbetsuppgifter och sambandet med andras - Ge en inblick i hur verksamheten i stort fungerar och om vilka risker som finns i verksamheten

Introduktionen bör också: - Beskriva det systematiska arbetsmiljöarbetet, till exempel vem arbetstagaren ska vända sig till när det gäller arbetsmiljön. ---------------------------------------------------------------

Agera inte bank åt dina kunder:

Genom att jobba proaktivt får du bäst förutsättningar att rädda dina kundrelationer och minimera ditt företags ekonomiska risker.

Redan när du levererar dina varor eller tjänster mot faktura tar du en ekonomisk risk.

När en kund inte betalar din faktura efter den överenskomna kredittiden ökar ditt ekonomiska risktagande ännu mer.

Vi hjälper dig gärna att få betalt i tid - kanske överlåta fakturering och kravhantering åt oss? Kontakta gärna din konsult om du har frågor.

 Skattetips

Rotavdraget- förslag på sänkt subventionsgrad Skatteverket har lagt ett förslag på att från och med 1 januari 2016 får den som köper rottjänster dra av 30 procent istället för 50. Ett hushåll som renoverar sin bostad och där arbetskostnaden för det uppgår till 50 000 kronor får göra 10 000 kronor mindre i avdrag till följd av de nya reglerna. Med dagens regler skulle avdraget vara 25 000 kronor, men med den lägre subventionsgraden blir det endast 15 000 kronor, enligt ett exempel från Swedbank.

Rutavdraget-förslag på sänkt tak. Maxbeloppet i förslaget innebär att beloppet du kan få som skattereduktion för ruttjänster sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor för den som inte fyllt 65 år, från 1 januari 2016. En undersökning från Hemfrid visar på marginell effekt: 1,8 procent av de svenskar som anlitar hushållsnära tjänster når taket 25 000 kronor per år.

Matlagning och bartender. Matlagning och bartendertjänster föreslås slopas som rutavdrag 1 januari 2016. Poolstädning. Mer “lyxig” städning av typen poolstädning inomhus föreslås slopas från 1 januari 2016. Städningen skall vara av enkel och vardaglig karaktär, eller så ska det handla om flyttstädning. Läxrut. 1 augusti 2015 slopades skattereduktionen för hjälp med läxor och annat skolarbete. Barnpassning ska inte mer än i ”ringa omfattning" bestå av läxhjälp. Enligt Rutbarometern är läxhjälp och barnpassning de minst vanliga rutköpen.

Visste du att

Vår kära kollega Madeleine gifte sig den 7 juli  i Skåne med sin Mattias, - en av sommarens varmaste dagar. Numera heter hon således Madeleine Sjögren.

* När man nyser stannar alla kroppsfunktioner, till och med hjärtat. * Det vanligaste ordet världen över är okej. Det näst vanligaste ordet är Coca Cola.

-Våra ledord är Engagemang, Förtroende och Kompetens! Det är viktigt att ni känner att dessa ledord verkligen representerar oss på Niva. Ni är de vi jobbar för varje dag.

-Vårt mål är att göra er rikare!

Dela på...